L’Ajuntament i la Generalitat emprenen el procés per redefinir les zones escolars de Sabadell

El nou mapa escolar, que ha d’adaptar la ciutat al decret del Givern contra la segregació, es podria aplicar ja el proper curs
Manuel Robles, regidor d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell | (c) Petit Sabadell
MARC SABATER
info@petitsabadell.cat
Comparteix aquesta notícia

L’Ajuntament de Sabadell i el Departament d’Educació de la Generalitat han començat el procés de revisió de la zonificació escolar de la ciutat amb l’objectiu d’adaptar el mapa escolar local al decret 11/2021 del govern català que obliga a què les zones previstes siguin socioeconòmicament heterogènies de forma que s’evitin dinàmiques de segregació. “El procés està en una fase embrionària avançada“, ha explicat aquest mati el regidor d’Educació, Manolo Robles que també ha garantit que la nova estructura no tindrà efectes retroactius, és a dir, que cap alumne ja escolaritzat haurà de canviar de centre degut a les modificacions.

Ara mateix tot plegat està en stand by a l’espera que es concretin els canvis a la Generalitat però la previsió és que la nova zonificació escolar entri en vigor el curs que ve, 2025/2026, de forma que la redefinició haurà d’estar enllestida cap al mes de març de l’any que ve, a temps per a les preinscripcions. El nou mapa escolar haurà de garantir una oferta suficient de places escolars, una reducció de les zones escolars i una composició similar d’aquestes zones. Un cop aprovat i aplicat, a més, s’eliminaran les anomenades bombolles de proximitat que permetien la matriculació fora de zona. “Hi haurà unes línies que no es podran variar en cap cas”, ha dit Robles.

Una obligació

El regidor ha remarcat que aquesta mesura “és una obligació” derivada de les directrius generals i que, en última instància, la responsabilitat recau a la Generalitat, que és de qui depèn l’escolarització i qui aprovarà el nou mapa. Abans això no passi, i després de la proposta que efectuïn els tècnics, es farà un procés participatiu en el qual els docents, el Consell Escolar Municipal i les famílies podran dir-hi la seva. “La idea—ha assegurat el responsable municipal— és adaptar-nos a decret de segregació sense que hi hagi un daltabaix”.

La nova zonificació escolar és una mesura cabdal per lluitar contra la segregació i avançar en el procés que ha permès que Sabadell perdi posicions en el rànquing de municipis més ‘segregadors’ segons l’informe que efectua periòdicament el Síndic de Greuges i que indica que la ciutat ha passat de la tercera a la quinzena posició els últims anys.

Altres mesures antisegregació

Per combatre aquest fenomen, a més, la plaça de Sant Roc ha habilitat aquests últims anys d’altres mesures com la detecció precoç d’alumnes amb necessitats educatives especials (NEE) tan per motius personals com per situacions de vulnerabilitat, la tarificació social als ensenyaments municipals (escoles bressol, Escola Illa i Escola de Música i Conservatori), l’acompanyament a l’alumnat de matricula viva o el carnet de mobilitat educativa equilibrada per als acompanyants dels infants escolaritzats fora de la seva zona, que permet que els seus tutors puguin utilitzar els transports urbans sense cost a l’hora de portar-los a l’escola.

Les notícies més vistes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres notícies que et poden interessar...