El retorn de la Fira Reial a Fira Sabadell després de l’absència de l’any passat, una nova casa pel Llaminer, més grossa; o un Pessebre de Ciutat renovat de cap a peus són algunes de les novetats de la programació de Nadal 2024 a la ciutat, que s’ha presentat aquest vespre al Teatre Principal. També s’ampliarà el nombre de festes de barri i, entre d’altres, es reforçaran les mesures d’accessibilitat. Tot plegat començarà el 29 de novembre amb l’encesa de les llums de Nadal i s’allargarà fins després de Reis, que per cert arribaran a Sabadell amb una Cavalcada també renovada i creuant els dits perquè no es repeteixi el diluvi d’aquest any. Una altra de les novetats, ja explicada, serà la pista de patinatge que la Fundació 1859 Caixa Sabadell instal·larà als Jardinets de l’Espai Cultura.
La programació de Nadal 2024 a Sabadell té un pressupost de gairebé 1,4 milions d’euros, dels quals 80.000 els aportaran patrocinadors privats. Del total del pressupost, però, 300.000 euros són inversions (per exemple per construir la casa del Llaminer o renovar la Cavalcada) que s’amortitzaran amb el temps. En qualsevol cas, del que es tracta és de “fer venir gent a Sabadell i que s’hi estiguin estona” com una forma de “dinamitzar el comerç i l’economia i reforçar la capitalitat de la ciutat”, diu Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell per qui, a més, cal destacar que la gran majoria d’activitats “són de quilòmetre zero, és a dir, produïdes a Sabadell amb intèrprets, compositors i creatius de la ciutat”.
Això és tot el que cal saber sobre la programació de Nadal a Sabadell
Encesa dels llums i arbres de Nadal
Marcarà l’inici del programa i es desenvoluparà a quatre punts de la ciutat, el divendres 29: al passeig de la Plaça Major (18.00). la plaça del Pi de Ca n’Oriac (19.00) i la plaça de la Creu de Barberà (20.00). L’endemà, el 30 de novembre (18.00) es farà una encesa nova, a l’Eix Macià. L’enllumenat de Nadal desplegarà uns 12.775 metres lineals d’il·luminació repartits per una vuitantena de carrers i places. Cinc carrers estrenaran decoració nadalenca basada en els personatges de Somriu al Nadal. Es tracta dels carrers Gràcia, Sant Quirze, Advocat Cirera, Sant Pau i del Sol.
Pel que fa als arbres de Nadal, n’hi haurà més d’una vintena repartits a diferents punts: 15 als punts on es faran festes nadalenques de barri i 7 més de gegants, apart dels de la plaça del Pi, la Creu de Barberà i el Racó del Campanar. Quatre emplaçaments estrenaran arbre: la Casa Duran i les places de Catalunya, d’Espanya i de Còrdova.
Calendari d’Advent i Somriu al Nadal
El Llaminer, el personatge més esperat de les Festes a Sabadell, ja està preparant aquests dies el seu Calendari d’Advent que, lògicament, començarà a obrir-se el dia 1 de desembre i cada tarda (18.30), fins el 24, desvetllarà una sorpresa. El Calendari estrenarà una finestra, la número 9, dedicada a la Bruixa del Carbó, després que l’any passat el Llaminer i companyia aconseguissin fer les paus amb ella i li prometessin una finestra pròpia. Tant el Calendari com el Somriu el Nadal, que a partir del 27 de desembre incorporarà noves històries i personatges (entre els quals el Llaminer petit) i tres noves cançons, estrenaran millores tècniques amb l’objectiu de millorar la visibilitat i l’acústica per als milers de persones que els segueixen a diari.
Al Llaminer les coses li van bé, fins al punt que aquest any estrenarà una caseta més grossa i més ben col·locada: passarà del lateral de l’Ajuntament al Racó del Campanar. La seva nova casa té jardí i un interiorisme renovat que es podrà admirar des de dins mateix.
Fira de Santa Llúcia i Pessebre de Ciutat
A més del Calendari d’Advent, el pròleg del Nadal a Sabadell el protagonitzarà la Fira de Santa Llúcia, que obrirà del 29 de novembre al 22 de desembre a la plaça Doctor Robert. A la plaça Sant Roc es podrà admirar un renovat Pessebre de la Ciutat, que els membres de l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell estan enllestint i que també s’inaugurarà el 29 de novembre. La instal·lació ocuparà el mateix espai de sempre, però amb molt més volum, de forma que serà molt més espectacular.
A la façana de l’Ajuntament es tornaran a instal·lar un seguit d’arbres dels desitjos en els quals penjar postals de Nadal. Aquest any, a més, es podran dipositar en unes bústies que hi haurà al perímetre de l’Ajuntament i a l’estació del Trenet del Parc Catalunya. Les postals es podran recollir a equipaments municipals com l’Ajuntament, l’Oficina de Turisme, centres cívics, biblioteques i al 010.
L’Ambaixador
L’Ambaixador de Ses Majestats arribarà el 26 de desembre, de la mà de Sabadell Comerç Centre i s’instal·larà a la Casa Duran, on se’l podrà visitar fins al 4 de gener. Aquest any s’ampliaran els horaris i hi haurà 15 hores de visita més. Es calcula que unes 6.400 persones més podran veure l’emissari reial. Durant les Festes hi haurà Carters Reials a l’estació del trenet del Parc de Catalunya i recorreran els barris de Ca n’Oriac, Can Llong, Sol i Padrís i Torre-romeu.
La Fira Reial
Juntament amb la pista de patinatge, potser la gran novetat del Nadal serà el retorn de la Fira Reial a Fira Sabadell, després que l’any passat aquesta activitat s’hagués de posar en standby per raons pressupostàries. La Fira tornarà amb un horari ampliat. Es podrà visitar els dies 2,3 i 4 de gener el matí (11.00 a 13.30) i de tarda (16.30 a 20.00). S’hi podran veure les carrosses de la Cavalcada de Reis i com es preparen els regals —i el carbó, val a dir— per la nit més esperada de l’any.
La Cavalcada
El 5 de gener els Reis Blanc, Ros i Negre tornaran a Sabadell i ho faran, atenció, de nord a sud. La comitiva estrenarà tres noves carrosses reials i modificacions a d’altres elements, que després de l’experiència de l’any passat, incorporaran elements de protecció en cas de pluja. La desfilada incorporarà, així mateix, nous remolcs per a les carrosses de regals i de caramels. També s’estrenarà nou vestuari per completar la renovació parcial feta l’any passat.
Festes als barris
Aquest Nadal, es reforça l’aposta per apropar les celebracions nadalenques a tots els racons de la ciutat. Amb aquest objectiu es faran 15 festes nadalenques als diferents barris, amb noves ubicacions com la plaça de la Infància, la plaça de Sant Agustí i el parc d’Odessa. Totes les festes tindran arbre i comptaran amb la presència del Llaminer, entre altres activitats.
Accessibilitat
Després del pas endavant que es va fer l’any passat en matèria d’accessibilitat, aquest any es reforçarà aquest àmbit amb més mesures. Activitats com l’encesa de llums o el Carrilet de Nadal comptaran amb espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda (PMR); i la Caseta del Llaminer tindrà un punt d’accés diferenciat per a PMR o persones amb targeta acreditativa de la discapacitat. El Carrilet i el trenet del Parc Catalunya, per la seva banda, comptaran amb cua preferent per a aquests col·lectius.
El Somriu al Nadal mantindrà zona reservada per a PMR i en millorarà la senyalització i una de les sessions diàries comptarà amb traducció a la llengua de signes catalana. Com a novetat, aquesta mateixa sessió tindrà un impacte sonor més baix per a les persones amb hipersensibilitat sensorial.
Pel que fa a la Cavalcada, es mantindran els espais per a PMR, així com un tram on es disminuirà el so i els efectes lumínics per a persones amb hipersensibilitat sensorial.