
El Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa, que té la seva seu a Sabadell, celebra aquest cap de setmana el seu tercer aniversari amb una festa especialment dirigida a les famílies, que en aquests tres anys s’han configurat com uns dels principals usuaris de l’equipament. “El públic familiar és dels que més ens ha ajudat en el nostre creixement i celebrar l’aniversari amb activitats adreçades a aquest col·lectiu és, també, una forma de fer-li un homenatge”, argumenta Eva Buch, directora del Museu. La celebració, que es farà a la plaça del Gas, al Centre, inclourà diferents tallers amb globus, un pastís d’aniversari i l’actuació de Dàmaris Gelabert, pedagoga, musicoterapeuta, autora i cantant de cançons infantils. “Es tracta de trobar-nos amb els nostres amics i passar-ho bé, com faríem a la nostra pròpia festa d’aniversari”, conclou Buch.
Des de la seva obertura, l’any 2012, més 94.000 visitants han passat pel Museu del Gas ja fos per visitar les seves exposicions o bé per participar en alguna de les activitats programades. L’any passat, per exemple, l’equipament va rebre 34.000 visitants, entre els quals els segments infantil i familiar són molt importants. En total, el 2014, les activitats promogudes per la Fundació Gas Natural Fenosa, tant a la ciutat com a d’altres punts, van tenir 95.000 usuaris. “Cal tenir en compte que el Museu s’ha posat en marxa en un moment especialment difícil per la crisi econòmica i això ens ha obligat a anar fent una feina de formiga de la qual n’estem molt satisfets”, comenta la portaveu.
En els darrers mesos, a més, s’ha experimentat un considerable augment dels visitants escolars, especialment en els àmbits de Preescolar i Primària que han trobat en el Museu del Gas, l’únic equipament museístic espanyol dedicat a aquest tipus d’energia, una oferta que, fins ara, estava molt reduïda. “Les escoles tenen moltes opcions de museus artístics, però els costa més trobar-ne de l’àmbit tècnic”, justifica Buch, que destaca que, poc a poc, han anat creixent les visites d’escoles de fora de Sabadell i que, actualment, hi ha centres que venen, fins i tot, de Barcelona. Amb el public infantil i familiar consolidat, els responsables del Museu fixen ara el seu objectiu en la franja jove, de 25 a 40 anys, que és, ara per ara, el públic menys procliu.
Aposta per Sabadell
A l’hora de fer valoracions, la responsable del Museu del Gas destaca la “bona rebuda” que Sabadell ha dispensat a aquest recinte i que corrobora l’aposta que la Fundació Gas Natural Fenosa va fer per la ciutat per instal·lar-hi no només el seu equipament estrella sinó també la seva seu. Buch reconeix que un museu d’aquestes característiques probablement seria més fàcil de promocionar a Barcelona ciutat, però reclama una “visió europea” del model adoptat en aquest cas: “La distància entre el centre de Barcelona i el Museu del Gas, en qualsevol gran ciutat europea, són unes quantes parades de metro” i, a més, la rehabilitació de l’antic edifici de L’Energia, a la plaça del Gas, entra dins de l’essència del discurs que proposa el Museu. De fet, l’únic hàndicap de no ser a Barcelona és que “no s’arriba al públic turístic”, però aquesta és una mancança que es solucionarà a mesura que s’agafi “velocitat de creuer”.
“En definitiva, estem contents d’estar a Sabadell i al Vallès Occidental”, conclou Eva Buch, que avança que el Museu vol continuar present en els “moments claus” de la ciutat com la Festa Major, l’Aplec de la Salut o el Campament Reial. Un altre dels objectius són els barris de Sabadell. “Molts ja ens envien escoles, i això és una inversió de futur, però volem també arribar a la gent que hi viu”.