NADAL A SABADELL

La guia definitiva per gaudir del Calendari d’Advent de Sabadell

L’espectacle prenadalenc de la plaça del Doctor Robert es renova amb dotze noves finestres centrades en les tradicions catalanes i en l’imaginari sabadellenc de les Festes
Aquests últims dies, el Llaminer ha supervisat personalment la col·locació del Calendari a la façana posterior de l’Ajuntament | (c) Petit Sabadell
MARC SABATER
info@petitsabadell.cat
Comparteix aquesta notícia

El Llaminer ja ho té tot a punt per obrir, a partir de demà divendres 1 de desembre, les finestres del Calendari d’Advent gegant de Sabadell, un espectacle que en només dos anys s’ha convertit en una autèntica tradició nadalenca, ha catapultat el seu protagonista al primer lloc del rànquing de personatges locals més estimats i, segons l’Ajuntament, fa venir a la ciutat desenes de milers de persones de fora.

A partir de demà i fins el 24 de desembre, el Llaminer apareixerà cada tarda (18.30) per obrir una finestra, descobrir el personatge o situació que s’hi amaga i fer, així, un compte enrere pel dia de Nadal. Aquest any, el Calendari arriba amb novetats importants: s’estrenen 12 noves finestres que incorporen personatges i elements tradicionals del Nadal a Sabadell i a Catalunya.

Algunes famílies ja s’han planificat per anar a veure el Llaminer cada dia. D’altres hi aniran puntualment. Tant si sou de les unes com es les altres, aquesta és la guia definitiva del Calendari d’Advent de Sabadell:

El tema de l’horari és important, no només perquè el Llaminer és molt puntual sinó també, i principalment, perquè quan es va presentar la programació de Nadal, fa unes setmanes, es va anunciar que el Calendari s’obriria a les set de la tarda i, posteriorment, es va corregir. El Calendari s’obre cada tarda a les 18.30. Apunteu bé: a dos quarts de set de la tarda. L’espectacle dura uns 10 minuts.

El Calendari està instal·lat a la façana posterior de l’Ajuntament de Sabadell, és a dir, a la plaça del Doctor Robert. Comparteix espai amb la Fira de Santa Llúcia i això fa que la millor posició per veure’l sigui al bellmig de la calçada de la Rambla, a l’alçada de l’església del Cor de Santa Maria més coneguda com els Padres. Heu de tenir en compte que hi ha molta gent, així que si voleu una posició privilegiada us toca anar-hi ben d’hora-ben d’hora.

Si sou de fora de Sabadell, és bo saber que el trànsit al Centre de la ciutat a aquestes hores del dia és complicat. Ja ho és habitualment i amb el Nadal i el Calendari, encara més. Si sou afortunats i trobeu aparcament en superfície, segurament serà en zona blava. Posats a pagar, potser més val que aneu directament a un aparcament soterrat i us estalviareu nervis. Els més propers i de més capacitat són els de la plaça Doctor Robert, el del Mercat Central, el de l’Imperial, el de Fira Sabadell i el de la plaça Joan Oliu. La millor fórmula, però, és arribar en transport públic (si teniu combinació, clar). Les estacions més properes són FGC Sabadell Plaça Major (Línia S2) i Rodalies Sabadell Centre (Línia R4). En cas que agafeu la Renfe us desitgem molta sort!

El poder de convocatòria del Llaminer és tan gran que l’elevat nombre d’espectadors que té cada tarda obliga a tallar el trànsit l’eix central de la ciutat i a desviar les línies de bus urbà que circulen per aquest eix, especialment les 1, 2 i 3, les més concorregudes.

Després de dos anys en cartell i amb un èxit fora de qualsevol dubte, el Calendari d’Advent d’aquest any incorpora novetats de contingut important. S’hi estrenen 12 noves finestres de quilòmetre zero, és a dir, d’elements procedents de les tradicions nadalenques de Sabadell i de Catalunya, que substitueixen alguns dels elements originals. A partir d’ara el tió, els Pastorets, l’Home dels Nassos, l’Ambaixador, les neules i els torrons, el tortell de Reis o Ses Majestats els Reis d’Orient (amb una finestra per a cadascun) formaran part del calendari. Ah! I el caganer també, només faltaria!

Artisticament, la proposta no varia. El Llaminer apareix cada dia i en algunes ocasions ho fa acompanyat d’alguns dels personatges del Calendari que, a partir del 27 de desembre, protagonitzaran l’espectacle Somriu al Nadal (on també hi haurà novetats, ja us les explicarem més endavant).

I un tema molt important: si aneu a veure el Calendari és per cantar. Així que ja us podeu anar aprenent les dues cançons que sonen cada dia: La cançó del Llaminer i la indispensable, inevitable i imprescindible Somriu al Nadal, totes dues composades pel sabadellenc Xasqui Ten. Advertència: no us les treureu del cap fins entrat el gener… I com que les voldreu (o les voldran) sentir matí, tarda i nit, heu de saber que les podeu trobar a Spotify i a YouTube. De res.

Cap problema. Només cal paciència. Després d’obrir la finestra diària, el Llaminer baixa a la seva caseta, situada al Racó del Campanar, per rebre-us i fer-vos una foto amb ell. Ull, que com podeu comprendre, el personatge genera fervor i les cues per veure’l en primera persona són importants. Aquest photocall tan especial funciona cada dia de les 18.45 a les 19.30, que el Llaminer té molta feina i ha de descansar…

Una de les novetats importants d’aquest any és que tant el Calendari d’Advent com les visites a la Caseta del Llaminer estaran preparats per rebre persones amb mobilitat reduïda (PMR) o amb targeta acreditativa de la discapacitat. Al Calendari hi trobareu un espai reservat, mentre que a la Caseta tindreu accés preferent per evitar esperes.

A la cuina del Calendari d’Advent hi ha un munt de persones. La producció de l’espectacle és cent per cent sabadellenca i la signa l’empresa EventsSBD. I el seu protagonista, el Llaminer, és una creació conjunta de Joan Bta. Torrella i David Medina (idea original), Àlex Alcañiz (figurinisme) i Míriam Vila (dramatúrgia). L’interpreta el propi David Medina, un actor de Sabadell que durant 16 anys va treballar a Port Aventura i darrerament, per exemple, ha donat vida al malvat Jafar a l’exitós musical Aladí de la Joventut de la Faràndula.

I si encara no esteu convençuts, o sou uns nostàlgics, aquí teniu l’estrena del Calendari d’Advent de l’any passat:

Les notícies més vistes

6 Comentaris

  1. Hola,tinc un dubte, el meu fill te tarjeta acreditativa de discapacitat pero no te mobilitat reduïda, també li servirà?

    Gracies

    1. Hola Mireia. Hem preguntat a l’Ajuntament de Sabadell, organitzador del Calendari, i ens diuen que sí, que també és vàlida la targeta acreditativa de discapacitat per accedir a l’espai reservat. Que gaudiu del Calendari!

      1. Hola yo tengo targeta acreditativa pero iría con mi hija de 6 años que ella no tiene,solo tengo yo
        También sirve??
        Gracias

    2. Yo creo que sí no tiene movilidad reducida mejor dejarlo para quien no puede estar de pie y se pierde todo el espectáculo no?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres notícies que et poden interessar...