
REDACCIÓ | Coincidint amb la represa de l’activitat després dels repetits tancaments degut a la situació provocada pel covid-19, l’Espai Cultura Fundació 1859 ha obert una nova exposició que reflexiona sobre la relació entre tot tipus de jocs i el món de la ciència. La mostra es titula La ciència del joc i està inspirada en Molles, engranatges i píxels, una iniciativa similar que es va poder veure a l’equipament l’any 2010 amb gran èxit. “Aquest precedent i el fet que encaixa molt bé en el nostre objectiu justifiquen aquesta nova producció”, explica Joan Carles Sunyer, director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, gestora de l’Espai Cultura. La ciència en el joc neix com a exposició permanent, és a dir, “la voluntat és que és mantenir-la oberta durant uns quants anys i anar-la actualitzant”, afegeix Sunyer.
Comissariada per Xavi de Gea, un dels responsables del programa pedagògic de la Fundació, La ciència del joc es dirigeix principalment al públic familiar i no és agosarat dir que tindrà una especial incidència entre les escoles. Es tracta d’una instal·lació molt visual i interactiva que explica com darrera dels jocs més populars, tant clàssics com actuals, hi ha principis científics que abarquen des de la física fins a la robòtica i l’àmbit digital. Tot i ser altament interactiva, i amb molts elements que requereixen la manipulació i l’experimentació, s’ha planificat “pensant en la situació excepcional actual i posant èmfasi en la seguretat”, expliquen els seus responsables.
La ciència en el joc proposa un recorregut per diferents àmbits de la ciència, tots ells lligats a conceptes científics que utilitzem mentre juguem. Els visitants passen per tres àmbits: Ciència a la natura, Ciència en moviment i Ciència robòtica i digital, que conflueixen en l’apartat Sabies que…? on es relacionen científics i científiques molt representatius. El recorregut es fa tot jugant mitjançant la utilització de codis QR on es poden consultar tant les instruccions de cada joc com les instruccions per fabricar-se les peces i fitxes necessàries. Aquestes peces i fitxes es poden portar de casa o bé demanar-les a recepció.
La dinamització de l’exposició en el marc de la programació de l’Espai Cultura serà constant: es faran diverses activitats relacionades amb la mostra, i als tallers i visites escolars s’hi sumaran visites guiades i concursos per al públic en general. També es durà a terme una ampliació de continguts a través de xarxes socials oferint més informació tant dels fenòmens científics que hi ha darrere dels jocs com dels científics i científiques que els van descobrir i donar a conèixer.
Montphoto
Coincidint amb la inauguració de La ciència en el joc, l’equipament cultural del Centre de Sabadell ha obert una nova exposició amb les millors fotografies del Montphoto, un concurs internacional de fotografia de natura amb seu a Lloret de Mar que s’ha consagrat com un dels certàmens de referència a nivell mundial. Les fotos que s’hi poden veure són de l’edició de 2020 i s’agrupen en categories com muntanya, activitat de muntanya, mamífers, aus, altres animals, món vegetal, paisatge, món subaquàtic, macro, denúncia ecològica, art en la natura, joves i premis especials.
El respecte mediambiental i la lluita per la conservació de la natura són els pilars fonamentals del concurs. Per aquest motiu es busca sempre el respecte al paisatge, als éssers vius en el seu hàbitat natural i als seus valors patrimonials, i es demana als participants que reflecteixin amb fidelitat les situacions naturals i evitin el sofriment, la pertorbació o les interferències en el comportament dels éssers vius mentre es realitzen les fotografies.