INICI DEL CURS ESCOLAR 2024/2025

El curs comença “amb normalitat” per als 30.755 alumnes d’infantil, primària i secundària obligatòria de Sabadell

Les tormentes del cap de setmana van afectar centres com les escoles Font Rosella, Francesc Bellapart, Sallarès i Pla, Can Rull Concòrdia i Espronceda però les afectacions s’han solucionat a temps per al retorn a les aules
Marta Farrés visita l'Escola Can Deu en l'inici de curs 2024/2025
L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, en la seva visita d’aquest mati a l’Escola Can Rull
MARC SABATER
info@petitsabadell.cat
Comparteix aquesta notícia

Un dia més tard que a la majoria de centres docents de Catalunya degut a la Festa Major, el curs escolar 2024/2025 ha començat “amb total normalitat” per als 30.755 alumnes de Sabadell que cursen infantil, primària i secundària, segons ha explicat l’alcaldessa Marta Farrés que aquest matí ha visitat l’Escola Can Rull. Es tracta de 380 alumnes menys que el curs passat, en línia amb la tendència dels últims anys deguda a la disminució de la natalitat. Dels 30.755 nois i noies que han tornat a les aules, 1.214 ho han fet a les escoles bressol municipals, 18.916 als centres d’infantil i primària i 10.625 als d’ESO. Per davant tenen uns quants mesos de feina, en concret fins el 20 de juny de 2025 dia marcat al calendari oficial com a final de curs.

La “total normalitat” que aquest matí assegurava Farrés té més sentit que mai aquest any perquè les pluges d’aquest passat cap de setmana, i en especial l’espectacular tempesta de la matinada de dissabte, van afectar algunes escoles de forma que els serveis tècnics municipals han hagut treballar extraordinàriament aquests últims dies per garantir un inici de curs sense incidències. En aquest sentit, a l’Escola Font Rosella, amb afectacions per l’embussament d’una canal, s’ha netejat i s’ha retirat la pintura bufada i caldrà tornar a pintar. També s’ha activat operatiu de neteja d’urgència a les escoles Francesc Bellapart, Sallarès i Pla, Concòrdia i Espronceda. A l’Escola Can Rull va caure una branca que ja s’ha retirat.

Precisament, l’alcaldessa Farrés ha fet per a iniciar el curs una visita a l’Escola Can Rull, un centre els accessos del qual s’havien fet tristament coneguts per les inundacions que patien quan plovia. Ara, però, el problema s’ha resolt en el marc del programa de l’Ajuntament de Sabadell per millorar els entorns escolars. En aquest cas concret, s’ha actuat sobre una superfície de 1.500 metres quadrats construint un pou de drenatge i una rampa d’accés i s’ha aprofitat l’ocasió per pavimentar el pati i plantar-hi nou arbrat. S’hi han invertit 272.000 euros i les obres estan a punt d’acabar-se. “Ara mateix, l’escola està en condicions òptimes per començar el curs”, ha ratificat Òscar Rosa, el seu director.

Fibrociment

Una altra de les novetats del curs són les actuacions de retirada de cobertes de fibrociment (uralita) que la Generalitat ha efectuat aquest estiu a escoles com la Juan Ramon Jiménez, Ribatallada, Samuntada, la Floresta i la Roureda, per bé que en aquests dos darrers casos queden pendents actuacions al gimnàs i a la zona de serveis. Malgrat el perill per a la salut que aquest material constructiu àmpliament utilitzat els anys 60 i 70 del segle passat suposa, a Sabadell encara hi ha molts equipaments on cal retirar-lo totalment o parcialment. Es tracta de les escoles Agnès Armengol, Calvet d’Estrella, Can Deu (educació infantil), Joan Montllor, Pau Casals, La Romànica, Francesc Bellapart i l’Escola d’Adults de la Creu de Barberà. En tots els casos, l’actuació depèn de la Generalitat.

400 famílies sense plaça a les escoles bressol municipals

En el capítol de temes pendents hi ha també, en aquest cas a cavall entre el Govern Català i l’Ajuntament, la manca de places a les escoles bressol municipals. Les 1.214 matrícules registrades en aquests equipaments per aquest curs tenen una cara B: unes 400 famílies s’han quedat sense plaça. Marta Farrés reconeixia aquest matí que es tracta d’un problema considerable perquè “la Generalitat ha garantit la gratuïtat d’aquest nivell educatiu però no la universalitat“.

En aquest sentit ha demanat que “s’aclareixi el model a nivell de país” de forma que es delimiti un terreny de joc que permeti actuar en conseqüència. “Nosaltres volem invertit però cal saber a què atendre’ns. No sabem, per exemple, si s’aposta per un sistema independent o vinculat a les escoles de primària existents ni tampoc quin és el finançament previst“, ha dit. Quan tot plegat estigui clar, l’Ajuntament està disposat a atendre demandes històriques com la nova escola bressol municipal de la Concòrdia.

Aquest és un dels temes que molt probablement es tractaran en la reunió, ja agendada, que es portarà a terme en les properes setmanes entre els representants municipals i la nova consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó. Damunt la taula també hi haurà la petició municipal de concretar, novament, el calendari per a la construcció dels edificis definitius per a les escoles i instituts de Sabadell que funcionen amb barracons.

Les notícies més vistes

Comentari

  1. Sóc la mestra de la foto. Em sembla una falta de respecte la tria de la foto. Sembla una broma i estic molt enfadada. Us seguia, però no és gaire professional això que heu fet…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres notícies que et poden interessar...