Com serà el Nadal 2023 a Sabadell?

Més activitats arreu de la ciutat, novetats al Calendari d’Advent i al ‘Somriu al Nadal’ i mesures d’accessibilitat i la inclusió, principals novetats d’una programació nadalenca que suposarà una inversió de 920.000 euros
L’acte de presentació del Nadal a Sabadell, aquesta tarda al Teatre Principal | (c) Petit Sabadell
MARC SABATER
info@petitsabadell.cat
Comparteix aquesta notícia

Més activitats per descentralitzar la celebració i fer-la arribat a tots els districtes, algunes novetats a cites ja clàssiques com el Calendari d’Advent o l’espectacle Somriu al Nadal i l’aplicació de diverses mesures per garantir l’accessibilitat i la inclusió a les diferents propostes són les principals novetats de la programació de Nadal a Sabadell, que s’ha presentat avui oficialment amb una gala al Teatre Principal.

Després de l’embranzida que els últims dos anys ha tingut la celebració a remolc del personatge del Llaminer, aquest any l’Ajuntament ha inclòs a la temporada nadalenca molts actes vinculats a les Festes, com les dues produccions d’Els Pastorets que es poden veure a la ciutat, en un programa únic que, a l’estil de la Festa Major, implica un centenar d’entitats, empreses i col·lectius. “Ara ja no és el Nadal de l’Ajuntament sinó el Nadal de Sabadell”, ha sintetitzat l’alcaldessa Marta Farrés.

L’Ajuntament invertirà 920.00 euros en tot allò relacionat amb el Nadal a Sabadell, una xifra que Marta Farrés no considera desmesurada si es té en compte el retorn que comporta. La plaça de Sant Roc, per exemple, xifra en 150.000 les persones de fora de la ciutat que venen a veure el Calendari d’Advent o Somriu el Nadal o en 100.000 les que veuen la Cavalcada. “Això té un retorn tan en clau cultural (estem oferint un mes d’espectacles gratuïts) com preguntant als comerciants”, valora Farrés.

La nota negativa de tot plegat és que no hi haurà la Fira Reial prèvia a la Cavalcada. Aquest any, els diners que s’invertien en aquesta activitat a Fira Sabadell es destinaran a una primera fase de remodelació de la Cavalcada, “que ha quedat endarrere en relació a la resta d’activitats”, diu l’alcaldessa. L’Ajuntament compta en recuperar la Fira a partir del Nadal de 2024, quan, a més, la comitiva reial estrenarà carrosses.

Així és com serà el Nadal 2023 a la ciutat.

Encesa dels llums de Nadal

El tret de sortida de la programació serà, un any més, l’acte d’encesa dels llums de Nadal, previst pel dia 24 de novembre a tres emplaçaments: el passeig de la Plaça Major (18.00), la plaça del Pi de Ca n’Oriac (19.00) i la plaça de la Creu de Barberà (20.00). Com ja es va fer l’any passat aquest acte servirà per rebre el Llaminer, que, instal·lat de nou a Sabadell, començarà a preparar el Calendari d’Advent.

A la ciutat s’instal·laran aquest any 700 elements lumínics, amb 12.775 metres lineals d’enllumenat a 80 carrers i places. També tornaran els rètols lluminosos amb l’epígraf ‘Sabadell’ al Racó del Campanar, la plaça del Pi i la plaça de la Creu de Barberà, on també hi haurà arbres de Nadal gegants i trenets on fer-se una fotografia, en aquest cas acompanyats d’una estació. També hi haurà rètols de Sabadell als accessos a Sabadell per la plaça del Mil·lenari, la carretera de Terrassa i la carretera de Bellaterra (de l’Aeroport).

Pel que fa als arbres de Nadal, n’hi haurà 7 de gegants i 12 de naturals decorats a diferents punts de la ciutat com la plaça de Catalunya, la plaça d’Espanya, la plaça Còrdova i a la Casa Duran (com a part del Campament Reial).

El Calendari d’Advent

El Calendari d’Advent tornarà a la façana posterior de l’Ajuntament (plaça del Doctor Robert), cada dia de l’1 al 24 de desembre (19.00). El Llaminer hi apareixerà puntualment per descobrir quina història s’amaga darrera de cada finestra. Aquest any, el Calendari incorporarà 12 noves històries i nous personatges, en part basats en elements tradicionals del Nadal a Sabadell. Com a novetats, a la plaça es reservarà un espai per a persones amb mobilitat reduïda (PMR) o targeta acreditativa de discapacitat.

Somriu al Nadal

El que no variarà, però, és que després del darrer passi del dia, el Llaminer (i puntualment alguns altres personatges) s’instal·larà a la seva caseta del Racó del Campanar, per saludar i fotografiar-se amb grans i petits. En aquest cas també hi haurà una novetat inclusiva: hi haurà una cua preferent per PMR.

Un cop descobertes les 24 finestres del Calendari i coneguts els personatges que s’hi amaguen serà el torn de Somriu al Nadal, l’espectacle diari del qual se’n faran més de 50 passis en horaris de matí i de tarda, entre el 27 de desembre i el 4 de gener. Com en el Calendari, aquest muntatge també incorporarà nous personatges, noves històries i 5 nous temes musicals. Com és habitual, per veure totes les històries, caldrà assistir-hi més d’una vegada, perquè no tots els passis seran iguals. Una de les sessions diàries de Somriu al Nadal comparà amb traducció a la llengua de signes catalana.

Cavalcada sense Fira Reial

Com ja és una tradició, superat els dia de Nadal, serà el torn de l’Ambaixador de Ses Majestats els Reis d’Orient, que a partir del 26 de desembre tornarà a instal·lar el seu campament reial a la Casa Duran de la mà de Sabadell Comerç Centre. L’acompanyaran carters reials distribuïts per diferents barris.

Serà el pròleg de la Cavalcada, que aquest any arribarà sense Fira Reial. No es podrà, doncs, assistir als preparatius de la comitiva a Fira Sabadell, tot i que es tracta d’una absència momentània que l’Ajuntament vol solucionar l’any que ve. La Cavalcada recorrerà la ciutat de sud a nord amb algunes sorpreses i amb un recorregut que inclourà, com a novetats, espais per a PMR i trams en els quals s’abaixarà la intensitat lumínica i sonora per a les persones amb hipersensibilitat sensorial, de manera similar a com passa, de fa anys, a Terrassa.

12 festes als barris

Coincidint amb la inauguració de la temporada nadalenca, a finals de novembre, es portaran a terme 12 festes a diferents punts de la ciutat en col·laboració amb les associacions de veïns, centres educatius i entitats socials, esportives i culturals. En aquestes festes, es decoraran i s’encendran arbres nadalencs, entre d’altres propostes, i en totes hi assistirà el Llaminer. Es portaran a terme a la plaça del Primer de Maig (Can Puiggener), la plaça de la Creu Alta (Creu Alta), el carrer Romaní (Can Deu), el Parc del Nord, el carrer Sant Isidor (Can Rull), la plaça del Pla de l’Amor (Els Merinals), la plaça del Treball (Gràcia), la plaça Picasso (Espronceda-Campoamor), la plaça de les Termes (Termes), la plaça de Cristóbal Ramos (Torre-romeu), l’avinguda de Polinyà (El Poblenou) i la plaça de la Sardana (Covadonga).

Altres activitats

La programació de Nadal de Sabadell es completarà, entre d’altres, amb activitats tradicionals com la Fira de Santa Llúcia (del 24 de novembre al 22 de desembre) a la plaça Doctor Robert; el pessebre de l’Ajuntament, realitzar per l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell (del 24 de novembre al 6 de gener), o el carrilet de Nadal, que durant les vacances escolars recorrerà els eixos comercials de nord a sud i a la inversa. Les parades estaran a l’avinguda de Matadepera, pl. del Dr. Robert, Parc Central i Rambla i inclouran una cua preferent i espai reservat per PMR.

Les notícies més vistes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres notícies que et poden interessar...