Nou cop a la programació familiar sabadellenca. A la reducció d’activitats dels darrers anys a les Biblioteques Municipals o la desaparició del Museu del Gas i el Teatre Arlequí s’hi suma ara la disminució d’activitats orientades a les famílies de la Fundació 1859 Caixa Sabadell (FCS). Els responsables de l’entitat han anunciat avui aquesta mesura, justificada per la disminució de recursos degut en bona mesura a la impossibilitat de llogar el seu principal actiu immobiliari: l’edifici modernista del carrer Gràcia.
A la pràctica, això suposarà la desaparició de cicles molt veterans de l’agenda familiar local com el Mini Innova, dedicat a la robòtica; el de cinema d’animació, l’únic d’aquest gènere hi havia a Sabadell; o Petits a la Cuina, que es desenvolupaven a l’Espai Cultura que, a partir d’ara, només estarà obert quan hi hagi activitats i no cada dia, com era habitual . En el cas de l’Espai Natura, l’altre centre que gestiona la FCS, es mantenen les activitats habituals, per bé que amb una reducció de la temporalitat amb què s’ofereixen. Així, els mesos de gener, juliol, setembre i desembre no hi haurà tallers com Visitem la Granja en Família o les visites al Museu de la Vida al Camp. També desapareix la Festa BBVA de la Primavera tot i que es mantindrà la de la Tardor.
“Hem estat tres anys mantenint el nivell d’activitats sense els recursos procedents del lloguer de l’edifici del carrer Gràcia i ha arribat el moment d’adaptar l’oferta a les nostres possibilitats econòmiques“, resumeix Joan Carles Sunyer, director de la Fundació. Fins ara s’ha tirat de les reserves econòmiques existents però ara l’objectiu es “aconseguir l’equilibri pressupostari en un termini de tres anys [el límit és el 2025] sense comptar amb els diners procedents del lloguer de l’edifici modernista” que va acollir la seu de l’extinta Caixa Sabadell.
“Per això —afegeix Sunyer— mantenim aquelles activitats que aporten valor i descartem les que amb el temps han quedat cobertes per d’altres entitats o entenem que no són essencials per la Fundació”. Es tracta del programa pedagògic dels espais Cultura i Natura, del Fresc Festival i, tot i que reduïdes, les activitats familiars de l’Espai Natura, a més de la preservació del “patrimoni arquitectònic i natural” que representen l’edifici modernista del carrer Gràcia, l’antiga Escola Industrial del carrer d’En Font (on hi ha els ‘Jardinets de la Caixa’) o el Bosc de Can Deu.
En el cas del programa pedagògic, afortunadament, es mantenen els 60 tallers que s’ofereixen a centres docents, dels quals l’any 2022 van fer ús un total de 800 grups escolars —un 50 per cent dels quals de fora de Sabadell— que representen 20.000 alumnes. El programa, a més, compta amb un sistema de beques per a escoles d’alta complexitat que hi poden accedir gràcies al finançament de la Fundació Barnola-Vallribera, la Quadpack Foundation i el propi BBVA.
Lloguer d’espais
El replegament anunciat avui és reversible, si es recupera el nivell de recursos. Per bé que el pla d’ajustament està previst allargar-lo fins el 2025, “naturalment, si en algun moment es pot disposar de més diners, es recuperarà l’activitat cultural i sòcio-educativa de la Fundació“, avança Joan Carles Sunyer. “No es pot oblidar que la nostra missió es mantenir l’Obra Social de l’antiga Caixa Sabadell“, ratifica Josep M. Manyosa, president de la FCS.
Una de les mesures que es prendran per intentar recuperar el nivell econòmic és un nou programa de lloguer dels espais de la Fundació. Es tracta d'”explotar” tan la varietat i versatilitat d’espais (des d’aules fins a auditoris de diferents aforaments) com la seva singularitat (com és el cas del Saló Modernista, la Masia de Can Deu o dels propis Jardinets) per “posar-los a disposició de persones, entitats i empreses que hi vulguin desenvolupar els seus actes o activitats“. En els propers dies començarà una campanya orientada a donar a conèixer aquests espais i facilitar el seu lloguer.
També es treballa per poder llogar, el més aviat possible, l’edifici del carrer Gràcia, ara tancat i convertit en un trist punt fred en ple centre comercial de Sabadell. En les properes setmanes està previst fer-hi algunes obres per millorar-ne l’accessibilitat i la climatització, per exemple, i fer-lo més atractiu als eventuals llogaters.
La Fundació 1859 Caixa Sabadell compleix aquest any el seu desè aniversari. En aquesta dècada, la institució ha fet més de 10.300 activitats que han tingut 1,3 milions de participants. L’any 2022 es van fer 1.234 activitats, amb un global de 111.000 participants. De l’entitat depenen “espais privats d’ús public”, com el Bosc de Can Deu o els Jardinets; i elements patrimonials únics, com els Edificis Modernistes, “que són únics a Catalunya i aporten molt valor a la ciutat“, explica Sunyer per qui només això ja hauria de motivar “una major col·laboració amb l’Ajuntament de Sabadell“, circumstància que de moment es manté en un perfil més aviat baix.