Publicitat

Medievàlia torna als orígens… per partida doble

El Mercat Medieval de Sabadell celebra aquest cap de setmana els seus 25 anys apostant per un format més contingut, més cultural i menys comercial
Lluís Matas i Carles de la Rosa, de l’Ajuntament, amb Joan Mitjans, José Fernández i Joan Carles Cusidó, d’Amics de Medievàlia | (c) Petit Sabadell
MARC SABATER
info@petitsabadell.cat
Comparteix aquesta notícia

Medievàlia torna al carrer aquest cap de setmana en una 25a edició marcada per la voluntat dels seus impulsors de tornar als orígens. I no només per rememorar el Sabadell de l’Edat Mitja sinó també, i principalment, per contenir aquest mercat medieval i potenciar-ne la vessant cultural per damunt de la comercial, que en les darreres edicions havia arribat a tapar tota la resta. “Anem cap a un model més proper al què era Medievàlia quan va començar, el 1997, als voltants de l’església de Sant Salvador de Covadonga”, sintetitza José Fernández, membre dels Amics de Medievàlia, organitzadors de la iniciativa.

Amb aquest plantejament, divendres, dissabte i diumenge els voltants del Mercat Central de Sabadell, els carrers d’En Font i Sant Feliu i la plaça del Gas viatjaran en el temps per recordar la ciutat de fa sis segles amb gairebé 70 parades —aquest cop amb “productes que realment es podien trobar a l’època medieval”—, recreacions d’oficis, espectacles itinerants, punts de restauració, visites guiades i recreacions històriques, entre d’altres activitats orientades principalment al públic familiar.

El moment culminant de Medievàlia arribarà, tant dissabte com diumenge, amb l’escenificació de les lluites que, al seu dia, van encarar els Togores i els Recassens, dues famílies poderoses de la ciutat i enfrontades fins a tal punt que les seves baralles van transcendir els límits locals i la corona va haver de prohibir que hi participessin persones externes al nucli familiar. La recreació s’ha preparat en base a les cròniques de l’època, amb les armes i els escuts corresponents. “Serà una recreació fidel al que sabem, lluny de les lluites pel·liculeres“, explica Fernández.

Contenció

El fet que Medievàlia ocupi el mateix espai però amb menys parades permetrà un mercat “més esponjat”, segons Joan Carles Cusidó, també membre d’Amics de Medievàlia. Aquesta circumstància és fruit no només de l’objectiu de contenir la iniciativa sinó també del fet que la pandèmia ha reduït dràsticament el nombre de paradistes disponibles ja que no tothom ha pogut aguantar dos anys d’inactivitat. A més, el tastet de Medievàlia que es va fer el novembre passat va fer veure als organitzadors que aquest mercat “funciona molt millor a escala reduïda”. “També cal entendre, no obstant, que el mercat comercial és l’escenari del mercat cultural i que no poden funcionar independentment”, alerta Cusidó.

Ni els organitzadors ni l’Ajuntament de Sabadell tenen cap dubte, però, que Medievàlia continuarà sent una de les grans ofertes culturals locals. “És una festa que ens exporta com a ciutat“, creu Carles de la Rosa, regidor de Cultura. “És una fira clau per al turisme familiar i de qualitat que volem per a Sabadell”, afegeix Lluís Matas, regidor responsable del programa de Promoció de la Ciutat.

“Hem de reivindicar el nostre passat medieval, que cada dia és més evident. Ens els darrers anys, hem descobert molts elements del Sabadell de l’Edat Mitjana i tenim molta superfície medieval excavada, així que no és gens artificial ni forçat reclamar aquest llegat“, conclou De la Rosa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Altres notícies que et poden interessar...