Publicitat

La Joventut de la Faràndula, Creu de Sant Jordi

La Generalitat concedeix la distinció a la formació teatral familiar sabadellenc pels seus 75 anys d’activitat i per ser la primera entitat del país que va fer teatre ‘amateur’ per infants i joves
Una escena d”Aladí’, la darrera estrena de la Joventut de la Faràndula | (c) David Bisbal
MARC SABATER
info@petitsabadell.cat
Comparteix aquesta notícia

El grup de teatre familiar sabadellenc Joventut de la Faràndula és una de les deu entitats catalanes que rebran, aquest any, la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que atorga la Generalitat de Catalunya. La concessió d’aquesta distinció, que el govern català ha donat a conèixer aquest matí, serà a la vegada el moment culminant i el punt d’inici de la commemoració del 75è aniversari de l’entitat, que es celebrarà a partir de setembre amb un seguit d’actes. La presidenta de la Joventut de la Faràndula, Anna Vidal, rebrà la Creu en un acte que es portarà a terme el proper 11 de juliol al Teatre Monumental de Mataró.

“Per a nosaltres és un honor ser una de les entitats escollides per rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement de la nostra trajectòria en pro de la cultura. Aquest any la nostra entitat fa 75 anys que ha mantingut una programació estable de teatre infantil i familiar només interrompuda per la pandèmia.”, ha explicat la presidenta farandulera. En els últims mesos, l’entitat ha desenvolupat una intensa campanya per recollir adhesions per a la seva candidatura a Creu de Sant Jordi, aconseguint un suport pràcticament unànime dels àmbit cultural, social, polític i econòmic de Sabadell. “En nom de tots els socis i sòcies vull agrair de tot cor a tota la ciutadania, a totes les entitats i a totes les institucions que ens han donat suport i recolzament per aconseguir la distinció” afegeix Vidal.

Els motius que la Generalitat argumenta per a l’atorgament de la Creu de Sant Jordi a la Joventut de la Faràndula mencionen no només el 75è aniversari sinó el fet que “és la primera entitat que va fer teatre amateur per a infants i joves del país la seva tasca ha contribuït a fer del teatre infantil un dels pilars fonamentals de les arts escèniques i del desenvolupament personal al llarg de la vida” fet que “ha permès a diverses generacions d’infants i joves a rebre educació en direcció, interpretació, formació, cant, escenografia, vestuari, il·luminació i so, entre altres”.

Una entitat amb història… i públic

La Joventut de la Faràndula es va crear el 1947 com a resultat de la fusió de dues formacions teatrals existents aleshores a la ciutat, la Congregació Mariana i La Faràndula, aquesta darrera vinculada a l’Acadèmia Catòlica. La nova entitat va ser l’encarregada de construir el Teatre la Faràndula l’any 1956 i en va ostentar la propietat fins el 1972, quan l’equipament es va municipalitzat. Actualment, la formació hi continua desenvolupant la major part de la seva programació, que inclou tres obres per temporada —en els darrers anys amb una especialització gairebé única a Catalunya en el camp del teatre musical familiar de gran format— i les representacions nadalenques d’Els Pastorets, de Josep M. Folch i Torras. Aquesta temporada, per exemple, ha aconseguit 17.800 espectadors a l’equipament del carrer de la República.

A més de la Joventut de la Faràndula, la Generalitat també ha concedit la Creu de Sant Jordi al sabadellenc Joan Carles Doval, productor musical i impulsor de la discogràfica Picap, amb seu a Sabadell. La Creu s’ha concedit a 20 persones (com l’actriu Carme Elias, el pallasso Jaume Mateu, Tortell Poltrona o el sòciolingüista Miquel Strubell) i a 10 entitats (la Fundació Gran Teatre del Liceu, els Bordegassos de Vilanova, la Companyia Elèctrica Dharma, l’Orfeó Vigatà o el grup Estopa, a més de la Joventut de la Faràndula, entre d’altres).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres notícies que et poden interessar...