Publicitat

L’Escola Catalunya compleix 40 anys

El centre, que aposta pels ensenyaments artístics i acull alumnes amb discapacitat auditiva, monta una ‘festassa’ per celebrar l’aniversari amb alumnes, exalumnes, professorat i famílies
MARC SABATER
info@petitsabadell.cat
Comparteix aquesta notícia

L’Escola Catalunya està de festa. El centre, al carrer Valentí Almirall, al costat del Parc Catalunya, ha complert aquest curs 40 anys (l’aniversari concret es va escaure el setembre) i ho ha celebrat amb moltes activitats que tindran la culminació aquest proper dissabte 18 de juny, amb una festassa que durarà tot el dia i a la qual estan convidats l’alumnat actual i les seves famílies, tot el professorat d’aquestes quatre dècades i els estudiants que, des del 1982, han passat per les seves aules. S’han preparat tantes coses que “ja servirà de festa de final de curs, eh?“, adverteix la Cristina Llistar, directora de l’escola.

La celebració servirà, d’entrada, per mostrar totes les activitats que s’han realitzat els últims mesos en relació a l’aniversari, entre les quals uns quants murals del grafiter sabadellenc Weren’s, la decoració especial de l’escola, un recull històric d’orles d’alumnat o els treballs que els nois i noies han fet sobre la història de la fàbrica de Cal Jepó, que ocupava l’espai on ara hi ha tant l’Escola Catalunya com l’Institut Vallès, dos centres contigus que, entre d’altres coses, comparteixen el pati. Un dels moments culminants de la festa serà l’estrena de la cançó que han composat i enregistrats els i les mestres amb l’ajuda de la productora discogràfica sabadellenca Ten Produccions:

A més, la celebració de dissabte inclourà una gimcana popular (que ja ha començat digitalment i acabarà presencialment), activitats esportives, dansa i tallers variats, un concurs de pastissos, una batucada, portes obertes, una mostra de teatre, cinema a la fresca i una paella popular, entre d’altres. La part oficial la protagonitzaran el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell, Manuel Robles; Rosa Maria Santasusana, Inspectora dels Serveis Territorials d’Educació al Vallès Occidental i Montse Cortés, exdirectora de l’escola, a més de la directora actual.

En bon estat de salut

L’Escola Catalunya “arriba bé” als 40 anys, explica Cristina Llistar, que, casualitats de la vida, va ser-ne alumna, va fer-hi les pràctiques de la carrera i ara hi porta el seu fill. “Estem molt oberts al barri i, sobretot, tenim un claustre molt unit, cosa que facilita molt les coses“, valora. És un centre bolcat en el tema artístic i pioner en temes com la transformació digital o el pla per a la millora de la incidència escolar del català, que s’hi ha provat abans de la seva aplicació a escala nacional.

Ara mateix hi ha 40 professors i professores, però aquest nombre baixarà el proper curs, quan es retiri el reforç docent per la pandèmia. I el més important: 460 alumnes de 3 a 12 anys repartits en dues línies per curs.

Una de les principals característiques, però, és la utilització del teatre com a metodologia curricular. Els alumnes, de P3 a sisè, practiquen les arts escèniques com una assignatura mes i, d’aquesta forma, milloren en les competències de totes les matèries, a la vegada que avancen en temes com l’expressió oral, el treball en equip, l’autoestima o l’empatia. “Ho hem establert en una estructura molt complerta i forma part del nostre currículum”, sintetitza la directora. Cada any fan Els Pastorets i treballen musicals com El Petit Príncep, per exemple.

Escola SIAL

L’altra gran característica de l’Escola Catalunya és que és l’únic centre —i un dels únics tres que hi ha al Vallès Occidental— de Sabadell especialitzat en alumnes amb sordesa dins del programa de Suport Intensiu a l’Audició i el Llenguatge (SIAL) del departament d’Educació. Aquesta especialització va començar fa vint anys amb alumnes amb sordesa amb audiòfon, implant coclear i/o usuaris de la llengua de signes catalana. Això implica que el centre rep alumnes de tot el Vallès Occidental, que naturalment participen en totes les activitats de l’escola, inclòs el teatre, de forma que “es procura que en tot el que es fa hi hagi una part signada”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Altres notícies que et poden interessar...