Publicitat

El projecte Recooperem d’aprofitament alimentari inicia una prova pilot a sis escoles de Sabadell

El menjar que sobri dels menjadors escolars es distribuirà a famílies vulnerables per evitar el malbaratament alimentari
Cuinera de l’Escola Mas Boadella fa les carmanyoles | Petit Sabadell
AINHOA SANTIN
info@petitsabadell.cat
Comparteix aquesta notícia

Un pas endavant cap a l’aprofitament alimentari. Sabadell s’uneix al projecte comarcal Recooperem que vol evitar el malbarament d’aliments a les escoles i reduir els residus orgànics. La prova pilot ja ha començat a sis escoles sabadellenques i consisteix a fer arribar els àpats cuinats sobrants dels menjadors a famílies vulnerables. L’objectiu és iniciar el pròxim curs 2022-2023 amb el projecte consolidat i aplicar-lo a més centres educatius.

Des del març de 2020, la Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari proposa reduir-lo fins a un 50% l’any 2030. En aquesta línia, el projecte local Recooperem vol replantejar la cadena de producció d’aliments i evitar els excedents en va. En aquesta línia, el regidor d’Educació de Sabadell, Manuel Robles, ha destacat: “Aquest model s’hauria de replicar i estendre a altres comarques i inclús, fora de Catalunya. Aquesta és la llavor i hem de regar perquè creixi’.

A Sabadell, la prova pilot es realitza a les escoles següents: Escola La Romànica, Mas Boadella, Can Llong, Pau Casals, Mare de Déu de la Salut i Vedruna-Immaculada. Aquest és un projecte transversal on hi col·laboren diferents actors: l’Ajuntament de Sabadell, el Consell Comarcal de Vallès Occidental, el Rebost Solidari, la Fundació Eveho i empreses de menjador com AUSOLAN, Campos Estela i Vostra Cuina.

El projecte va començar l’any 2014 liderat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental actuant a poblacions petites com Castellar del Vallès. En aquests 8 anys, s’ha redistribuït 52.000 menjars cuinats a més de 3.000 famílies i evitant generar més de 20.000 quilos de residus orgànics. En aquesta línia el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha expressat: “Sabadell és molt potent i el fet que es sumi al Recooperem és un salt qualitatiu i quantitatiu pel projecte”.

El funcionament de Recooperem

A les cuines de les escoles és on es farà el procés d’aprofitament alimentari. El menjar sobrant del dinar es congela en carmanyoles individuals, un cop editar per garantir la traçabilitat dels aliments. L’entitat Eveho recull els aliments a les escoles i ho fa amb una bicicleta elèctrica, aportant un nou element de sostenibilitat. Es transporten les carmanyoles al Rebost Solidari on hi ha congeladors adequats pel seu manteniment i es reparteix a les famílies. Les destinatàries són escollides pels Serveis Socials per ser vulnerables o la seva situació social.

El Consistori pretén aplicar aquest projecte a les 104 escoles de la ciutat, un cop s’analitzin els resultats de la prova pilot. Si resulta exitós, s’anirà aplicant durant el curs 2022-2023.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Altres notícies que et poden interessar...