Publicitat

‘El joc de Kidnelis’, un èxit sabadellenc per fomentar la lectura-escriptura i impulsar la imaginació

El Joc de Kidnelis
Comparteix aquesta notícia
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en whatsapp
Compartició en email
El Joc de Kidnelis
El joc consisteix en reproduir i discutir les frases escrites en unes targetes | (c) Petit Sabadell

Durant més de vint anys, el Carles Rodrigo, doctor en Pedagogia i mestre de Primària de l’escola Sagrada Família, al Centre de Sabadell, ha ensenyat a llegir i escriure als seus alumnes amb una fórmula pròpia anomenada el joc del mentider: unes targetes amb frases escrites que els nens i nenes han de llegir i copiar per, després, decidir si el que s’hi afirma és veritat o fals. Ara fa uns mesos, va dirigir-se als responsables de l’empresa Sabadell Shop i els va proposar convertir el seu mètode en un joc a l’abast de tothom. D’aquesta forma, el desembre de 2013 va néixer El Joc de Kidnelis, convertit a hores d’ara en un autèntic èxit en les seves diferents versions. El proper setembre se’n publicarà la tercera edició tant en català com en castellà i sortirà l’adaptació en anglès per a no nadius mentre se’n prepara la versió en gallec. Es calcula que a finals de 2014 se n’hauran venut més de 50.000 unitats. “Està funcionant molt bé, gairebé no donem a l’abast”, explica Joan Reixach, responsable del projecte juntament amb un altre emprenedor sabadellenc, Marçal Olivé.

Amb el subtítol de Veritats, mentides i imaginació, El Joc de Kidnelis és una manera divertida i amena de fomentar la lectura-escriptura i la comprensió lectora dels infants de més de cinc anys. S’hi inclouen un centenar de fitxes amb frases com ‘La taula té ulls i orelles’ o ‘Els gossos porten mitjons’ que els jugadors han de reproduir en un bloc, també inclòs, amb lletra de pal o lligada. Després han de marcar una creu a les columnes de ‘Veritable’ o ‘Fals’, amb la qual cosa la diversió pot allargar-se amb un debat que potenciï també la seva imaginació. “A més del fet d’aprendre a llegir, escriure o raonar, Kidnelis té l’avantatge que els nens i nenes riuen amb les frases que hi ha i s’ho passen molt bé”, diu Reixach. No es tracta de substituir la figura del mestre o de l’adult, sinó de reforçar-les i avançar en un camp indispensable tant per al rendiment escolar com per a la maduració personal.

Però, a més, el Joc de Kidnelis té tot un seguit de valors afegits que el fan tot un referent en el sector. No només és el resultat d’un procés d’emprenedoria encapçalat per Rodrigo, Reixach i Olivé. També és un producte carregat de responsabilitat social. “Per exemple, està completament fet aquí”, assegura Reixach. Els llapis i les gomes que s’inclouen en el joc els subministra la papereria Figuerola, del disseny se n’ha encarregat l’empresa sabadellenca Cactus i els usuaris de l’escola-taller Xalest s’encarreguen del manipulat final. “A més de no produir fora, també garantim que tot el que podem controlar de la producció es fa amb criteris ètics”, conclou el responsable de Sabadell Shop. La versió catalana compta amb l’aval del Consorci de Normalització Lingüística i la xarxa d’acadèmies d’idiomes Fiac està supervisant la versió anglesa.

Vist l’èxit de la idea, els responsables de Sabadell Shop ja treballen amb nous productes que combinin la pedagogia i el disseny i que estiguin especialitzats en la lectura-escriptura, el càlcul matemàtic i el medi ambient. En aquest sentit, abans de finals d’any es publicarà Kidnelis, l’inventor d’objectes, pensat per fomentar el reciclatge; i també un joc centrat en les matemàtiques. Joan Reixach i Marçal Olivé, a més, ja tenen localitzats dos jocs més, un egipci i un israelià, que volen adaptar per “continuar creixent” però amb una condició: “Fes les coses bé i aquí”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Altres notícies que et poden interessar...