Publicitat

L’Aplec de la Salut torna a ser normal

Un nou Seguici de Vigilia obrirà diumenge a la tarda al Centre de Sabadell una celebració que recupera el seu programa tradicional
La majoria d’activitats es portaran a terme dilluns al matí al recinte del santuari | (c) Petit Sabadell
REDACCIÓ
info@petitsabadell.cat
Comparteix aquesta notícia
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en whatsapp
Compartició en email

Sabadell celebrarà el proper diumenge 8 i dilluns 9 de maig, una nova edició de l’Aplec de la Salut, la segona festa local i la més antiga de la ciutat. Com tantes d’altres convocatòries d’aquestes darreres setmanes, la celebració tornarà a la normalitat després que les dues darreres edicions hagin estat marcades per la pandèmia de covid-19.  

La principal novetat de l’Aplec serà la recuperació del Seguici de la Vigília de la Salut, un acte històric que es feia a la ciutat des del 1619. Aquesta activitat s’havia portat a terme abans que s’instaurés el dilluns de l’Aplec com a festiu i principal jornada de la festa, i consistia en una processó de la festivitat de La Salut que es realitzava el segon diumenge de maig. A partir d’aquest any, servirà per anunciar a la ciutat que arriba l’Aplec amb figures de la cultura popular local.

El Seguici constarà de tres parts: començarà (18.15) amb la plantada de les figures participants a la plaça de l’Imperial; mitja hora després (18.45) hi haurà l’acte de signatura del protocol del seguici i l’entrega del penó a la portant i a les 19.15 es donarà per finalitzat el seguici a la plaça de Sant Roc amb diversos balls i l’acompanyament musical de la Banda de Sabadell.

Activitats tradicionals

El programa de l’Aplec de la Salut 2022 manté l’estructura tradicional d’aquesta festa.  Començarà el dilluns a primera hora del matí (09.30) amb una nova edició, la 37a, de la Pujada a la Salut, apta per a totes les edats. L’organitza la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i començarà a la plaça de la Sardana, davant de Fira Sabadell, amb un esmorzar de coca i xocolata.  El recorregut és de set quilòmetres. La inscripció és gratuïta i es pot fer a la UES o el mateix dia al lloc de sortida (fins a cinc minuts abans de començar).

També tornarà el Buscafites de la Salut (a partir de les 10.00) al recinte del santuari. Es tracta d’una activitat d’iniciació a les curses d’orientació a la zona del bosc de la Salut en modalitat score, és a dir, amb el repte de passar el major nombre de controls en el menor temps possible. Cada participant tindrà dues propostes de mapa, un de curt i un de llarg. L’activitat és gratuïta i les inscripcions estan obertes en aquest enllaç.

Com cada any, un dels moments culminants de la celebració serà la Cercavila de la Ciutat, que es portarà a terme al mateix santuari (12.00) amb la participació de gegants, capgrossos, gegants i bastoners.

A l’Aplec també s’hi podran fer visites patrimonials a diversos equipaments, com l’Ermita de Sant Iscle i Santa Victòria o la Torre de l’Aigua, a més del Museu d’Història i el Museu d’Art.

Tallers i jocs familiars

Pel que fa a les activitats infantils, el dilluns 9 hi haurà diversos tallers i jocs al costat del santuari, com la plantada de gegants, els tallers d’imants i mandales o els tallers dels Bastoners de Sabadell i dels Castellers de Sabadell. També hi haurà els tallers Estirapicallança – jocs de la gent en temps del castell d’Arraona i Contes i tallers a la porta del castell.

El programa es completarà amb sardanes, un dinar de pícnic en família i concerts de la Banda de Música de Sabadell i del grup Clau de Folk. Durant l’Aplec, la línia F4 de la TUS reforçarà el servei entre la plaça del Vallès   i el Poblenou, en tots dos sentits. Amb una freqüència de pas de 15 minuts, estarà activa de 8.30 a 21.30. La parada més propera per accedir al Santuari de la Salut és la del Cementiri.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Altres notícies que et poden interessar...