Publicitat

L’Ajuntament de Sabadell garanteix les escoles bressol municipals, però vol que la Generalitat s’hi comprometi

Ramon Burgués, regidor d'Educació de Sabadell
Ramon Burgués, regidor d'Educació de Sabadell
Ramon Burgués, regidor d’Educació de Sabadell | (c) Petit Sabadell

L’Ajuntament de Sabadell vol mantenir en funcionament les onze escoles bressol públiques que hi ha actualment a la ciutat malgrat que la Generalitat se’n desentengui i deixi de finançar-les, com sembla apuntar el pressupost del govern per al 2015, que no contempla cap partida per a l’educació de 0 a 3 anys. El regidor d’Educació, Ramon Burgués, ha explicat aquest matí que “malgrat la crisi, les finances municipals estan en un nivell de salut molt acceptable” i que, arribat el cas, permetria afrontar el manteniment en solitari dels centres en qüestió. “Si finalment cal fer-ho, naturalment, haurem de prioritzar-ho respecte d’altres coses, però seria assumible”, ha dit Burgués, per qui el futur de les escoles bressol públiques no depèn tan dels diners com de l’evolució de la natalitat, que de moment ja ha obligat a tancar línies en alguns centres. Actualment, uns 990 nois i noies de Sabadell entre 0 i 3 anys cursen l’educació preescolar en equipaments de titularitat municipal.

De totes formes l’opció prioritària és que la Generalitat continuï col·laborant en el finançament d’aquestes escoles tal i com estableix la Llei d’Educació de Catalunya. L’Ajuntament ha anunciat avui la presentació d’un contenciós-administratiu reclamant al Govern que convoqui i faci efectives les subvencions compromeses per al curs 2013/14 i 2014/15, dotades amb 47 milions d’euros als pressupostos de 2013 i 2014. D’aquesta forma l’administració sabadellenca s’afegeix als 36 ajuntaments  que han anunciat mesures similars en el marc d’una acció impulsada pel Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Educació a Catalunya. La plaça de Sant Roc vol que la Generalitat pagui 3,2 milions d’euros, corresponents a 1.600 euros per plaça i curs de manera que assumeixi el compromís de finançar les escoles bressol públiques en un 50 per cent deixant un 25 per cent de finançament a les administracions locals i el 25 per cent restant a les famílies. De moment, s’ha interposat un escrit de reposició i, en base a la resposta que obtingui, s’anirà cap al contenciós-administratiu.

Preu congelat per al curs 2015/16

El més preocupant, però, és que els comptes del Govern per aquest any, actualment en tràmit, no preveuen cap partida destinada a les escoles bressol municipals, circumstància de la qual Burgués conclou que “la Generalitat ha trencat el pacte de país que es va signar el 2004 [en època del Tripartit] i deixa de banda les escoles bressol municipals, cosa que també suposa una deslleialtat institucional“. Darrera de tot plegat, segons el regidor, hi ha la voluntat de Convergència i Unió (CiU) de “desentendre’s de tots aquells trams de l’educació no obligatoris“.

A l’espera que prosperi o no el contenciós i de la resposta de l’administració catalana, l’Ajuntament ha decidit mantenir el preu de les escoles bressol municipals per al curs que ve. D’una banda perquè l’index de preus al consum (IPC) està sota mínims i, de l’altra, “per una raó política”, ha explicat al regidor: “Considerem que el tram educatiu de 0 a 3 anys és de primer ordre i influeix molt en els resultats acadèmics posteriors dels infants, motiu pel qual cal donar-hi suport. I a més, en un moment de lleu recuperació econòmica com l’actual, les escoles bressol municipals són un suport cabdal a l’hora de conciliar la vida laboral i familiar, especialment de les dones”.

Actualment, l’Ajuntament finança un 42 per cent del cost de cada plaça escolar de primera infància, un  20 per cent l’aporta la Diputació de Barcelona, que subvenciona cada alumne amb 875 euros per curs, mentre que les famílies suporten el 38 per cent restant. “Cal tenir en compte, però, que els diners de la Diputació provenen dels ens locals, motiu pel qual es pot considerar que el municipi aporta el 62 per cent del cost”, matisa Burgués. El pressupost que l’Ajuntament destina a les onze escoles bressol existents a la ciutat és d’1,6 milions d’euros.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Altres notícies que et poden interessar...