Publicitat

Com parlar de l’actualitat amb els petits de casa

Cristina Hervás Maqueda
Psicòloga infanto-juvenil
Núm. Col. 25977

Il·lustració de Cristina Flyy (@cristyflyy)
Comparteix aquesta notícia

Són dies de molta actualitat informativa. Notícies que marquen no només el dia a dia sinó també els darrers anys de les nostres vides. Sovint aquestes notícies són difícils de processar. Com a pares, mestres o adults de referència ens trobem en la necessitat d’explicar als infants què està passant i no sempre és fàcil trobar la manera correcta de respondre les preguntes que ens fan els nens i nenes.

Els més petits de la casa no viuen al marge de la realitat que els envolta. Són conscients, en major o menor mesura, de què passa al món, ja sigui perquè els afecta directament, perquè ho escolten a les notícies de la televisió, perquè es tracta al col·legi o perquè tothom en parla com aquests darrers dies amb la Guerra d’Ucraïna o la crisi sanitària deguda al covid-19.

Els infants busquen respostes a la família i aquesta ha de ser una font d’informació i també de seguretat i suport.

Entenen les notícies igual que els adults?

La capacitat de comprensió es va desenvolupant al llarg de la infància. A mesura que van aprofundint en els coneixements i maduren altres habilitats cognitives també ho fa la comprensió del context que els envolta. Sovint, tendeixen a personalitzar, és a dir, no entenen la situació de manera abstracta o global, sinó que traslladen aquestes preocupacions al seu entorn proper. Per exemple, davant de la crisi sanitària manifestaven preocupació pels seus éssers estimats; pares, mares, avis, amics o amigues.

És natural que sentin por?

La por és una emoció primària dels éssers humans i té una funció adaptativa. No ens agrada sentir-la i ens sentim indefensos davant de les situacions que ens la provoquen. Malgrat això, la por ens permet sobreviure, és per aquest motiu, que diem que és adaptativa, ens permet fugir del perill o les amenaces.

És comú trobar la presència d’aquesta emoció al llarg de la infància. La investigació ha demostrat que les pors són evolutives. És a dir, apareixen, desapareixen i d’altres es mantenen al llarg de la vida, permetent als infants adaptar-se i adquirir estratègies d’afrontament.

La por apareix ja en etapes molt inicials del desenvolupament. Durant els sis primers mesos de vida ja observem com, davant de la pèrdua de sosteniment o sorolls molt forts, els nadons s’espanten. Entre l’any i els quatre apareix la por a la foscor o als gossos o les tempestes. És a partir dels quatre als vuit anys quan trobem pors generades per l’actualitat, com guerres, atemptats o catàstrofes naturals. A mesura que ens endinsem en el final de la infància i principis de l’adolescència comencen a aparèixer pors relacionades amb aspectes socials o acadèmics o la mort.

Què podem fer des de casa?

Vivim en un món digital i d’immediatesa informativa, és per això, que és molt important intentar gestionar l’accés als canals d’informació per tal que no se sobreexposin a imatges o contingut que els generi por o preocupació excessiva.

Altres estratègies d’utilitat:

  • Crear un espai d’escolta a casa: crear un ambient obert on els infants sentin la confiança per preguntar i compartir els seus neguits.
  • Fer fàcil allò que és difícil: Adaptar el llenguatge a la seva edat i capacitat de comprensió. Simplifiquem la informació per no atabalar-los amb moltes dades.
  • Ser sincers: Els infants han d’estar segurs que els diem la veritat. Sovint poden repreguntar perquè no acaben d’entendre què els expliquem.
  • Entendre i acompanyar en les emocions i sentiments que puguin manifestar.
  • Ajudar-los a expressar-se de la millor manera: Hi ha moltes vies de comunicació. És important descobrir com se senten més còmodes; parlant, dibuixant, a través del joc…
  • Seguir rutines predictibles: L’estructura i la familiaritat de les activitats i horaris del dia a dia redueix la incertesa.  

Si us cal assessorament o voleu fer-nos una consulta en trobareu al carrer Estrella 110, a les xarxes socials i al nostre web.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Altres notícies que et poden interessar...